واکسن HPV تاثیر محافظت کنندگی در برابر ویروس پاپیلومای انسانی و زگیل تناسلی در بدن دارد. همانطور که شاید بدانید، بعضی از انواع ویروس اچ پی وی، بسیار خطرناک بوده و زمینه ساز ابتلا به سرطان دهانه رحم در زنان می شوند. واکسن اچ پی وی بعنوان یک سد محافظتی در برابر این انواع خطرناک عمل کرده و به همین دلیل، دریافت آن خصوصا به بانوان، اکیدا توصیه می شود.
در ادامه این مقاله اطلاعات جامع و کاربردی تری درباره واکسن HPV یا زگیل تناسلی ارائه شده است.
همه چیز درباره واکسن گارداسیل!
دلایل اهمیت واکسن HPV
واکسن HPV که شاید با عنوان واکسن زگلیل تناسلی نیز درباره آن شنیده باشید، شانس ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را کاهش می دهد. HPV یک ویروس بسیار رایج است که از طریق تماس پوستی (اغلب هنگام رابطه جنسی) منتقل می شود.
اکثر انواع HPV بی ضرر هستند. اما برخی از انواع آن با افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مرتبط هستند، از جمله:
- سرطان دهانه رحم
- سرطان دهان
- سرطان مقعد
- سرطان آلت تناسلی در زنان و مردان
HPV همچنین می تواند باعث زگیل تناسلی شود.
چه کسانی باید واکسن HPV تزریق کنند؟
به طور کلی واکسن HPV به تمام افرادی که در معرض خطر ابتلا به HPV هستند توصیه می شود. افرادی که به هر شکل، فعالیت جنسی دارند در معرض خطر ابتلا به این ویروس قرار دارند.
تزریق واکسن زگیل تناسلی برای چه افرادی ممنوع است؟
اکثر افرادی که واجد شرایط واکسن HPV هستند می توانند آن را تزریق کنند و ممنوعیت چندانی در باره آن وجود ندارد.
فقط در صورتی که به دوز قبلی واکسن یا یکی از مواد تشکیل دهنده واکسن واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی) داشته باشید، نمی توانید واکسن را تزریق کنید.
هیچ مدرکی مبنی بر مضر بودن واکسن در صورت بارداری وجود ندارد، اما معمولا به متقاضیان تزریق واکسن توصیه شود در دوران بارداری، برای انجام آن دست نگه دارند.
در دوران شیردهی می توانید واکسن HPV را بزنید.
اگر حال عمومی مساعدی ندارید، واکسن نزنید! اگر درجه حرارت بالا (تب) دارید یا احساس ناخوشایندی دارید که نمیتوانید فعالیتهای عادی خود را انجام دهید، قبل از تزریق واکسن، صبر کنید تا احساس بهتری پیدا کنید.
نحوه تزریق واکسن HPV
واکسن HPV به صورت عضلانی در بازو تزریق می شود.
تعداد دوزهای مورد نیاز شما به سن و میزان عملکرد سیستم ایمنی شما بستگی دارد:
افراد زیر 25 سال معمولا فقط به 1 دوز نیاز دارند
افراد 25 تا 45 ساله معمولاً به 2 دوز نیاز دارند (با فاصله 6 ماه تا 2 سال)
افراد با سیستم ایمنی ضعیف به 3 دوز نیاز دارند (به طور ایده آل در یک دوره 12 ماهه تجویز می شود)
عوارض جانبی واکسن HPV
شایع ترین عوارض جانبی واکسن HPV خفیف است و دوام زیادی ندارد.آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- تورم یا درد در محل تزریق
- سردرد
- بدن درد
- سرگیجه
- احساس بیماری
- خستگی
عوارض جانبی جدی تر مانند واکنش آلرژیک شدید بسیار نادر است. فردی که شما را واکسینه می کند برای مقابله با واکنش های آلرژیک و درمان فوری آنها آموزش دیده و آماده است.
واکسن HPV مورد استفاده در بریتانیا حاوی نسخه کشته شده (تخریب شده) ویروس HPV است، بنابراین هیچ خطری برای ابتلا به HPV از واکسن وجود ندارد
واکسن HPV چقدر اثر گذار است؟
واکسن HPV در کاهش خطر ابتلا به HPV و در نتیجه زگیل تناسلی و سرطان های مربوط به این ویروس، بسیار خوب عمل می کند. از زمان استفاده از واکسن، تعداد جوانانی که به بیماریهای مرتبط با HPV مانند سرطان دهانه رحم و زگیل تناسلی مبتلا میشوند، کاهش زیادی داشته است. تحقیقات نشان می دهد که با گذشت زمان واکسن HPV به نجات جان هزاران نفر در کشور های توسعه یافته کمک می کند.
انواع واکسن HPV
از میان گونه های متفاوت ویروس اچ پی وی، حدود 12 مورد آن می توانند باعث بروز سرطان شوند. واکسن هایی که در حال حاضر دارای تاییدیه بوده و به شکل موثری از انواع سرطان زای این ویروس جلوگیری می کنند، واکسن های گارداسیل و سرواریکس (cervarix) هستند.
سرواریکس در واقع، واکسن ایرانی زگیل تناسلی است که با نام پاپیلوگارد نیز شناخته می شود. گفته می شود این واکسن در برابر گونه های خطرناک ویروس اچ پی وی، مقاومت مطلوبی ایجاد می کند.(این واکسن دوگانه است. یعنی در برابر دو نوع 16 و 18 که عامل سرطان هستند، ایمنی میدهد) قیمت این واکسن زگیل تناسلی بسیار پایین تر از گارداسیل است؛ اما به دلیل اینکه هنوز در سطح گسترده ای مورد استفاده قرار نگرفته، درباره عوارض جانبی آن نمی توان با اطمینان صحبت کرد.
واکسن HPV چه مزایایی دارد؟
واکسن HPV از زگیل تناسلی و بیشتر موارد سرطان دهانه رحم محافظت می کند. از سرطان واژن، فرج، آلت تناسلی یا مقعد ناشی از HPV محافظت می کند. واکسن HPV همچنین از سرطان های دهان، گلو، سر و گردن ناشی از HPV محافظت می کند.
این واکسن راهی ایمن برای ایجاد آگاهی سیستم ایمنی در مورد برخی از گونه های HPV به بدن می دهد. این بدان معناست که اگر فرد بعداً آنها را بگیرد، بدن راحتتر میتواند آن ها را خنثی کند.
دکتر سیده فاطمه سیدی متخصص و جراح زنان و زایمان و ناباروری و زیبایی، دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان عضو انجمن علمی متخصصین زنان و مامایی ایران دارای مدرک مشاوره ژنتیک از سازمان بهزیستی کشور می باشند. دکتر سیدی داراری مدارک رسمی سونوگرافی زنان و مامایی از دانشگاه تهران، درمان سو مصرف مواد مخدر از دانشگاه علوم پزشکی ایران، لاپاروسکوپی حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای سه مقاله ثبت شده در pubmed می باشند.
0 دیدگاه