ترشحات آبکی واژن، مایع یا مخاطی است که از واژن خارج میشود. گاهی اوقات این ترشحات باعث ایجاد نگرانیهایی میان زنان میشود و باعث میشود به مراکز درمانی مراجعه نمایند. در اغلب موارد ترشحات آبکی واژن کاملاً طبیعی هستند مگر اینکه با سوزش، خارش یا سایر موارد آزادهنده همراه باشند. عوامل بسیاری ممکن است باعث ترشحات آبکی واژن باشند بنابراین اگر میزان ترشحات یا رنگ و غلظت آن نسبت به گذشته تغییر کرده است برای تشخیص علت آن باید به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.
ترشح آبکی واژن
ترشحات آبکی واژن شامل سلولهای پوست واژن، باکتری، مخاط و مایعی میباشد که در واژن و دهانه رحم تولید شده است. ترشحات طبیعی بوی کمی دارند و باعث ایجاد تحریک و ناراحتی نمیشوند. این ترشحات سبب روانسازی بافت واژن و محافظت از مجاری ادراری و واژن در برابر عوامل میکروبی میباشند. با بررسی ترشحات واژن میتوانید زمان تخمک گذاری را به طور تقریبا حدس بزنید، همچنین رنگ و بو و غلظت این ترشحات به شما کمک میکند تا هر گونه بیماری و عفونتی را در همان مراحل اولیه پیگیری نمایید، بنابراین بسیار مهم است که به این ترشحات دقت نمایید.
ترشحات واژن چگونه تشکیل میشوند؟
ترشحات آبکی واژن توسط سلولهای پوست واژن و دهانه رحم که تحت تاثیر هورمونهای زنانه استروژن قرار دارند، ایجاد میشود. به همین دلیل میزان ترشحات واژن در زنان پیش از آغاز بلوغ و پس از یائسگی به دلیل کاهش میزان استروژن کمتر میباشد. به طور معمول روزانه تقریباً نصف تا یک قاشق چایخوری (2 تا 5 میلیمتر) ترشحات غلیظ مخاطی مانند به رنگ سفید یا شفاف که اکثراً بدون بو هستند از واژن خارج میشود. این میزان در روزهای مختلف یک دورهی قاعدگی با توجه به نوسانات هورمونی دستخوش تغییراتی میشود.
مواقعی که میزان ترشحات افزایش مییابد:
- بارداری
- هفتهی قبل از شروع قاعدگی
- روزهایی که به تخمکگذاری نزدیک است.
- استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری مانند قرصهای بارداری، چسب، حلقه واژینال
علائم ترشحات غیر طبیعی
- خارش
- سوزش
- تحریک
- کبودی
- درد در هنگام خروج ادرار و یا هنگام رابطه جنسی
تفاوت ترشح آبکی واژن با ترشحات غیرطبیعی
ترشحات آبکی غیرطبیعی واژن بویی متفاوت از ترشحات طبیعی دارند و با سوزش، خارش و یا درد همراه هستند، این ترشحات می توانند نشان دهندهی عفونت، التهاب یا بیماریهای مقاربتی باشند.
این بیماریها شامل موارد زیر میباشند:
- واژینوز باکتریال
- عفونت دهانه رحم
- التهاب لگن
- تریکومونیازیس
- واژینیت
- عفونت قارچی
- کلامیدیا تراکوماتیس
- سوزاک
- آتروفی واژن
- فیستول واژن
نحوه تشخیص ترشحات غیرطبیعی
- معاینه لگن: بررسی واژن و دهانه رحم، فشار بر رحم و تخمدانها جهت بررسی ناهنجاری ها در بافت و اندامها
- آزمایش pH: عفونتها میتوانند سطح اسیدیته ترشحات را دستخوش تغییر کنند بنابراین آزمایش اسیدیته میتواند در تشخیص عفونت موثر باشد.
- بررسی نمونه از ترشحات جهت جستجوی عوامل قارچی، باکتریایی یا سایر عفونتها
- آزمایش خون جهت بررسی عفونتهای منتقله از راه جنسی
پیش از مراجعه به پزشک در تشخیص ترشحات غیرطبیعی باید این موارد را بررسی نمایید:
- هرگونه تغییر در میزان ترشحات
- تغییر در غلظت ترشحات
- تغییر در رنگ ترشحات
این تغییرات را میتوانید با کمک انگشتان خود یا با استفاده از دستمال بررسی نمایید و در صورت وجود هر گونه مورد مشکوک به پزشک مراجعه نمایید.
تغییرات طبیعی که در ترشحات آبکی واژن پیش میآید شامل موارد زیر میباشد:
1. در شروع قاعدگی: در روز اول چرخه قاعدگی سطح استروژن و پروژسترون پایین است و تولید ترشحات بسیار کم است، در این زمان با آغاز خونریزی شما میزان تغییرات در ترشحات را حس نخواهید کرد.
2. پس از قاعدگی: بلافاصله پس از پایان خونریزیهای قاعدگی، استروژن به تدریج افزایش مییابد. در این روزها معمولاً ترشحی وجود ندارد.
3. با افزایش سطح استروژن میزان ترشحات افزایش مییابد، در یک چرخه قاعدگی 28 روزه این دوره حدود روز 9 یا 10 میباشد. در این روزها ترشحات ممکن است غلیظ و چسبنده باشند، رنگ آن سفید، کدر یا حتی مایل به زرد است.
4. با نزدیک شده به دورهی تخمک گذاری ترشحات افزایش مییابند، واژن شروع به خیس شدن میکند، ترشحات فراوان آبکی که لغزنده هستند در طی چند روز به تدریج کشدار و شفافتر میشوند، زمانی که تولید استروژن به اوج خود برسد و در فاصله زمانی 1 تا 2 روز قبل از تخمک گذاری مایع دهانه رحم شبیه سفیده تخم مرغ خام میباشد. میزان ترشحات طی این دوره در افراد مختلف متفاوت است اما معمولاً 10 تا 20 برابر بیشتر از روزهای عادی است. ترشحات این دوره 95 درصد از آب تشکیل شده و 5 درصد از مواد جامد (مانند الکترولیتها، ترکیبات آلی و پروتئینها). به ترشحات آبکی این دوره ترشحات تخمکگذاری گفته میشود.
5. در روزهای پس از تخمک گذاری ترشحات واژن دوباره دچار تغییراتی میشوند، در این دوره مقدار ترشحات به سرعت کاهش مییابد، غلظت آن ممکن است چسبناک شود یا اینکه به طور کلی ترشحی وجود نداشته باشد.
دکتر سیده فاطمه سیدی متخصص و جراح زنان و زایمان و ناباروری و زیبایی، دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان عضو انجمن علمی متخصصین زنان و مامایی ایران دارای مدرک مشاوره ژنتیک از سازمان بهزیستی کشور می باشند. دکتر سیدی داراری مدارک رسمی سونوگرافی زنان و مامایی از دانشگاه تهران، درمان سو مصرف مواد مخدر از دانشگاه علوم پزشکی ایران، لاپاروسکوپی حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای سه مقاله ثبت شده در pubmed می باشند.
0 دیدگاه