۰۹۱۰۱۳۶۳۴۶۴ | ۰۹۱۰۵۵۷۳۴۶۴
دکتر فاطمه سیدی / بارداری و زایمان / سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان

سندروم تخمدان پلی کیستیک دختران نوجوان، علت اصلی بی ‌نظمی‌های قاعدگی و هیپرآندروژنیسم (بالا رفتن سطح هورمون مردانه آندروژن بدن) در آنان است. افرادی مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. متاسفانه معمولا سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان به موقع مورد تشخیص و درمان قرار نمی گیرد؛ و همین امر، موجب بروز مشکل ناباروری در بزرگسالی خواهد شد. امروزه به کمک تحقیقاتی که در این خصوص انجام شده، مشخص شده است که شروع سندروم تخمدان پلی کیستیک، در کودکی رخ می دهد. توصیه کارشناسان در حوزه بیماری های زنان این است که در هر نوجوانی که هیرسوتیسم(رشد و ضخامت بیش از حد مو های زائد در زنان)، آکنه مداوم، خونریزی شدید رحم و یا چاقی دارد، باید احتمال بروز این عارضه را در نظر گرفت. تشخیص زودهنگام سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان طبیعتا در پیشگیری و کنترل هرچه موثر تر عوارض طولانی مدت آن مثل: ناباروری، سندرم متابولیک، دیابت نوع 2 (T2DM) و بیماری های قلبی عروقی، کمک بسیار زیادی خواهد کرد.

علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان

بر اساس معیارهای مؤسسه ملی بهداشت (NIH)، سندروم تخمدان پلی کیستیک، با سه نشانه اصلی زیر تعریف می شود:

  • تخمک‌گذاری ناقص
  • عدم تخمک‌گذاری
  • هایپرآندروژنیسم بالینی یا بیوشیمیایی (رشد و ضخامت غیر طبیعی موهای زائد)

ناگفته نماند که موارد گفته شده را در صورتی می توان از علائم تنبلی تخمدان در دخترا در نظر گرفت که علت دیگری برای توجیه آن ها وجود نداشته باشد و حداقل 2 مورد از این 3 معیار وجود داشته باشند.

تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک در نوجوانی با چالش بیشتری روبروست. زیرا دختران در اوایل دوران بلوغ و حدودا دو سال اول قاعدگی، پریود های نامنظم دارند. بنابراین تشخیص اینکه عدم تخمک گذاری ناشی از تنبلی تخمدان است یا به دلیل آغاز بلوغ، شاید کمی سخت باشد. در نوجوانان سالم، حدود نیمی از چرخه های قاعدگی در سال اول، بدون تخمک گذاری هستند.

همچنین، مورد دیگری که باعث دشواری تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان میشود، این است که: تشکیل فولیکول های متعدد یکی از اتفاقات طبیعی در نوجوانی است که ممکن است به دلیل تشابه ظاهری با تخمدان پلی کیستیک اشتباه گرفته شود.

در نهایت، ریزش مو، بروز آکنه و لک های پوستی مقاوم به درمان را نیز می توان از علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان دانست.

علت ابتلا به تخمدان پلی کیستیک در نوجوانان

به نظر می رسد سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ناشی از تولید بیش از حد هورمون آندروژن بوده و دلیل تفاوت هایی که در نشانه های آن وجود دارد، علت های خارجی به ویژه رژیم غذایی باشد.

نقطه آغاز سندروم تخمدان پلی کیستیک، خیلی زودتر از دوران نوجوانی و احتمالاً حتی در کودکی است. یکی از تظاهرات اولیه PCOS می تواند پوبارک زودرس (ظاهر موهای ناحیه تناسلی قبل از 8 سالگی) باشد. افزایش خطر ابتلا به تخمدان پلی کیستیک در افراد دارای پوبارک زودرس و بلوغ زودرس، شایع تر است. در بین دخترانی که دچار پوبارک زودرس هستند، آنهایی که دارای سابقه وزن کم هنگام تولد هستند، حتی اگر چاق نباشند، بیشترین هایپرانسولینیسم و خطر بیشتری برای ابتلا به PCOS دارند.

منبع اصلی هایپرآندروژن در سندرم تخمدان پلی کیستیک، تخمدان است. سطوح بالای غیرطبیعی انسولین، چه به دلیل استعداد ژنتیکی یا افزایش بیش از حد وزن یا هر دو باشد، خطر بالقوه را افزایش خواهد داد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک در دختران نوجوان، می تواند به اشکال مختلف از جمله رشد موهای زائد، بی نظمی قاعدگی، تیرگی و لک های پوست و بلوغ زودرس ظاهر شود. علاوه بر این، آکنه یا ریزش موی مداوم می تواند شکایت اصلی این نوجوانان باشد. در PCOS، علائم به آرامی و به تدریج شروع می شود. ظهور ناگهانی و پیشرفت سریع رویش موهای زائد مردانه، یا ویریلیزاسیون(وضعیتی است که در آن زنان دارای ویژگی های مردانه مانند طاسی با الگوی مردانه یا موهای بیش از حد صورت هستند.) به تشخیص دیگری مانند غده تولید کننده آندروژن اشاره دارد.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
عوارض قرص ضد بارداری چیست؟

عوارض قرص ضد بارداری چیست؟

عوارض قرص ضد بارداری یکی از مواردی است که آگاهی از آن برای افرادی که قصد استفاده از این روش پیشگیری را دارند اهمیت دارد. این قرص‌ها با تأثیر بر هورمون‌های بدن می‌توانند علاوه بر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + 19 =

تماس با دکتر فاطمه سیدی