وجود هرگونه مشکل جنسی می تواند منجر به اختلال در تحریک جنسی و کاهش کیفیت رابطه جنسی شود. به همین دلیل است که این مشکلات نقش بسیار زیادی در میزان رضایت از زندگی زناشویی دارند. خوشبختانه بخش قابل توجهی از اختلالات جنسی قابل درمان می باشند. اما تشخیص به موقع و اقدام سریع برای درمان آن ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یکی از این اختلالات جنسی بیماری واژینیسموس می باشد، که می تواند منجر به اضطراب و وحشت از تماس جنسی شود. به همین دلیل وجود این بیماری به شدت رابطه زناشویی را دچار آسیب دیدگی خواهد نمود. بنابراین در صورت وجود این بیماری باید بدون هیچ گونه استرس و خجالت به سرعت برای درمان آن اقدام کرد. به همین منظور تشخیص و درمان به موقع این مشکل جنسی بسیار حائز اهمیت است.
واژینیسموس چیست؟
بیماری واژینیسموس زمانی بروز پیدا می کند که واژن به طور غیر ارادی منقبض می شود، این انقباض معمولا در طول رابطه جنسی ایجاد می گردد. افرادی که به این اختلال دچار هستند، رابطه جنسی بسیار دردناک و آزاردهنده ای را تجربه می نمایند. از طرفی در بسیاری از مواقع قادر به برقراری رابطه جنسی نمی باشند. به همین دلیل است که افراد مبتلا به این بیماری از برقراری تماس جنسی اجتناب می نمایند. این موضوع می تواند پیامدهای بسیار منفی و مخربی در زندگی زناشویی آن ها داشته باشد. همچنین این بیماری نقش بسیار زیادی در کاهش اعتماد به نفس، عدم باروری و احساس نارضایتی شدید افراد دارد.
به طور کلی افرادی که به بیماری واژینیسموس مبتلا هستند، به خوبی از عوارض و ناراحتی های ناشی از این اختلال آگاهی دارند. این بیماری می تواند علاوه بر کاهش اعتماد به نفس موجب نارضایتی دائمی فرد نسبت به زندگی شخصی خود شود. همچنین موجب می شود تا دائما احساس عصبانیت و ناراحتی داشته باشد. از طرفی بانوانی که با این مشکل مواجه هستند، در بسیاری از مواقع نمی توانند برای معاینات و چکاپ های پزشکی نیز اقدام نمایند. این موضوع می تواند منجر به بروز سایر مشکلات زنان در آن ها شود. به همین دلیل است که شناخت علائم و دلایل این اختلال و اقدام به موقع جهت درمان آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
دلایل بروز اختلال واژینیسموس
متاسفانه تا به امروز دلیل مشخصی برای بروز اختلال واژینیسموس مشخص نشده است. اما اکثر پزشکان متخصص در این زمینه دلیل اصلی اختلالات جنسی و اضطراب های مرتبط با آن را ناشی از آسیب های جنسی در گذشته فرد می دانند. به همین دلیل نمی توان دلیل قطعی و مشخصی را برای بروز این بیماری معرفی نمود. با این وجود عوامل زیر می توانند در بروز این اختلال جنسی موثر باشند.
- تجربه رابطه جنسی دردناک و آزاردهنده در گذشته از اصلی ترین دلایل بیماری واژینیسموس می باشد. این تجربه می تواند به دلیل رابطه جنسی بدون آگاهی قبلی و یا تجاوز جنسی ایجاد شده باشد.
- معاینه پزشکی ناراحت کننده و ضعیف در سنین پایین نیز می تواند تجربه ناخوشایندی را در ذهن فرد ثبت نموده باشد. این موضوع موجب می شود تا هنگام تماس جنسی بدن فرد برای کاهش درد مقاومت و واکنش غیر ارادی از خود نشان دهد.
- بی ثباتی عاطفی در زندگی فرد و احساس عدم رضایت از خود نیز می تواند عامل دیگری باشد که در بروز اختلال واژینیسموس نقش دارد.
- خجالت و ترس نسبت به رابطه زناشویی به دلیل عدم توضیح مسائل جنسی توسط والدین و یا روش تربیتی سختگیرانه در رابطه با موضوعات جنسی
- از دیگر عوامل موثر در بروز این اختلال نیز عبارتند از:
- خستگی و احساس افسردگی
- استرس و اضطراب شدید
- ترس از بارداری
- آسیب های فیزیکی در واژن
- آندومتریوز
- التهابات لگنی
- عدم تحریک جنسی و معاشقه پیش از برقراری رابطه
علائم و نشانه های بیماری واژینیسموس
نشانه های بیماری واژینیسموس بسیار بارز هستند و همین موضوع موجب می شود تا بتوانید سریع تر برای تشخیص دقیق این اختلال اقدام نمایید. درد هنگام رابطه جنسی از ابتدایی ترین و اصلی ترین علائم این اختلال محسوب می شود. این درد بلافاصله پس از توقف تماس جنسی برطرف می گردد و هنگام دخول آغاز می شود. درد ناشی از این اختلال به قدری می باشد که فرد احساس می کند واژن دچار پارگی و زخم های متعدد شده است. استفاده از تامپون نیز برای بانوانی که به این بیماری دچار هستند، بسیار دردناک و آزاردهنده می باشد. از دیگر علائم این بیماری می توان به انقباض غیر ارادی واژن اشاره نمود. این انقباض موجب می شود تا به مرور زمان فرد میل جنسی خود را از دست بدهد و در رابطه زناشویی با مشکلات بسیار جدی مواجه شود.
راهکار های تشخیص و درمان واژینیسموس
بهترین روش برای تشخیص بیماری واژینیسموس انجام معاینات فیزیکی توسط پزشک می باشد. پس از آن با توجه به شدت اختلال پزشک روش های درمانی متعددی را تجویز می نماید.
- ورزش کگل: این ورزش تاثیر بسیار زیادی در درمان واژینیسموس دارد. زیرا منجر به شل شدگی عضلات لگن و واژن می شود. به همین دلیل می تواند در بهبود مشکلات دیگری نظیر بی اختیاری ادرار نیز موثر باشد.
- لیزر درمانی: لیزر نیز از دیگر راهکارهای درمان واژینیسموس محسوب می شود. از طرفی لیزر ناحیه واژن کاملا ایمن بوده نیاز به بیهوشی ندارد. لیزر می تواند بافت های واژن را تغییر داده و منجر به بهبود انقباضات واژن شود.
- گشاد کننده واژن: گشاد کننده ها نیز از جمله تجهیزاتی هستند که به منظور ایجاد کشش در عضلات واژن مورد استفاده قرار می گیرند. این تجهیزات وارد واژن شده و به تدریج آن را بزرگ تر می کند. هنگام استفاده از این تجهیزات ممکن است از هیپنوتیزم و سایر تکنیک های آرام سازی برای رفع استرس بیمار استفاده شود.
- تزریق بوتاکس: از دیگر روش های درمان بیماری واژینیسموس تزریق بوتاکس به ناحیه واژن است. این روش معمولا از میزان موفقیت بالایی برخوردار می باشد و می تواند درمان موثری برای این اختلال باشد. زیرا تزریق بوتاکس می تواند در کاهش درد ناشی از اسپاسم ها بسیار موثر واقع شود.
- دیگر روش های درمان واژینیسموس: روش های دیگری نیز وجود دارند که برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار می گیرند. جراحی، برداشتن آندومتریوز و مراجعه به سکس تراپ از دیگر روش های درمان این بیماری محسوب می شوند. در صورتی که هیچ کدام از روش های فوق نتوانند به درمان کامل این اختلال کمک کنند، مراجعه به سکس تراپ برای درمان قطعی بیماری ضروری می باشد.
دکتر سیده فاطمه سیدی متخصص و جراح زنان و زایمان و ناباروری و زیبایی، دارای بورد تخصصی می باشند. ایشان عضو انجمن علمی متخصصین زنان و مامایی ایران دارای مدرک مشاوره ژنتیک از سازمان بهزیستی کشور می باشند. دکتر سیدی داراری مدارک رسمی سونوگرافی زنان و مامایی از دانشگاه تهران، درمان سو مصرف مواد مخدر از دانشگاه علوم پزشکی ایران، لاپاروسکوپی حرفه ای از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای سه مقاله ثبت شده در pubmed می باشند.
0 دیدگاه